Sportbilar

Sportbilarna är fullbloden bland bilar. De snabba muskelpaketen får vem som helst att bli grön av avund när de passerar, och mullret i dem ger en speciell upplevelse. En sportbil kännetecknas av att den är byggd för att var mycket snabb både i acceleration och hastighet. Den är designad speciellt för att suga fast i vägbanan i högre hastighet, och att inte börja vibrera eller bete sig konstigt. Sportbilar körs ofta på särskilda banor, eftersom den låga markfrigången gör att de har svårt att köra på vanliga vägar. Dock kan man ofta se dem på motorvägar som är förhållandevis raka.

Sedan

Sedan kallas den vanliga typen av bil som har plats för fem personer, en förare och fyra passagerare. Packutrymmet är inte särskilt stort eftersom bilen är strömlinjeformad baktill, men det är lagom för den som inte tänkt sig så långa resor. Denna biltyp är vanlig i stora delar av världen, där det inte ställs speciella krav på terrängkörning eller packutrymme.

Stationsvagnar

Stationsvagnar är byggda för att kunna ta mycket packning eller last. Istället för att baksidan lutar så förlängs bakpartiet så att urymmet bakom passagerarsätet har stor volym. Särskilt för barnfamiljer är det en fördel att kunna få plats med barnvagnar och cyklar, och dessa bilar har under lång tid varit mycket populära i Sverige. Den som ska åka på skidresa eller sommarsemester uppskattar det stora packutrymmet, och barnen slipper sitta med bagaget i knät. De är också populära bland hundförare som till exempel Brukshundsklubbens medlemmar som behöver bra utrymme för hunden. Även poliser använder denna typ av bil.

SUV

De fyrhjulsdrivna bilarna, SUVarna, har blivit allt mer populära på senare tid. Tidigare var de vanligast i de delar av världen som har dåliga vägar pga klimat eller outbyggt vägnät, men de har blivit vanligare över hela världen eftersom de är rymliga och tar sig fram. Många uppskattar också det lite burdusa useendet. Den stora markfrigången, alltså avståndet mellan marken och bottenplattan, gör att bilen klarar att ta sig fram i vatten, djup snö eller gropiga vägar. Eftersom hjulen kan arbeta oberoende av varandra blir det lättare att ta sig fram om något hjul sitter fast – de andra spinner inte loss.

Minibussar

Den som har en riktigt stor familj eller deltar i en bilpool där man skjutsar barnens kamrater, kan behöva en större bil än standard. Minibussar har mellan sju och nio sittplatser. En del av dem är inte större än en vanlig bil, medan andra är både högre och längre än standardbilen. Vilken man behöver beror förstås på hur många personer man brukar köra, men man måste anpassa bilen efter hur många som åker i den som flest. Det kan bli mycket oljud i en bil med många passagerare, men samtidigt är det trevligt att flera samtal kan pågå samtidigt.

Inga kommentarer
by arvid