En försäkring måste man ha om bilen ska köras på vägen. Det är också väldigt bra att ha en sådan om bilen ska stå avställd. Saknar man en försäkring kommer man inte få någon ersättning om bilen skadas under avställningen. Men vad gäller egentligen kring en trafikförsäkring?

Hitta rätt trafikförsäkring

På sajten Trafikförsakring.se kan man enkelt jämföra olika trafikförsäkringar för att hitta den variant som passar en bäst. Man fyller i uppgifter om sin bil och om sig själv, sedan tar sajten fram olika alternativ. Du kan sedan sortera alternativen efter pris. Tänk dock på att läsa det finstilta så att du verkligen får en försäkring som passar din bil och budget.

Måste man ha en trafikförsäkring?

Ja, det är lagkrav att man ska ha en trafikförsäkring på fordon som körs på de svenska vägarna. Det gäller även om fordonet ska provköras, eller om det ska köras till besiktning. Om fordonet körs med en så kallad saluvagnslicens behövs dock ingen trafikförsäkring. Så fort fordonet ställs på ska en trafikförsäkring finnas. Om så inte är fallet får man betala en straffavgift till Trafikförsäkringsföreningen och den ligger på mer än 100 kronor per dag. En trafikförsäkring kostar sällan mer än ett par hundra kronor i månaden och att inte betala den leder alltså till höga kostnader.

Ger en trafikförsäkring ersättning för allt?

Nej, en trafikförsäkring ger inte ersättning för något alls på din egen bil. Om du kör på en person, ett djur eller ett annat fordon ger försäkringen dock ersättning till motparten. Ersättningen ska täcka kostnaden som uppstår för personskador eller skador på fordon eller annan egendom. Skadas din egen bil och du bara har en trafikförsäkring får du betala alla reparationer, bärgning med mera på egen hand. Det här gäller dock endast om du är vållande till olyckan. Är du den person som blir påkörd av någon annan får du däremot ersättning av den personens trafikförsäkring, och även om du bara har en trafikförsäkring på din bil får du ersättning för plåtskador och annat.

Kan trafikförsäkring tecknas för alla bilar?

Ja, en trafikförsäkring kan tecknas för alla bilar oavsett ålder och hur mycket de brukas. Om man har en avställd bil kan det dock vara bättre att teckna just en avställd-försäkring. Ska bilen köras måste försäkringen dock göras om till en trafikförsäkring igen.

Betalningsanmärkning och trafikförsäkring

Eftersom det är lagstadgat att man ska ha en trafikförsäkring om man ska köra sin bil brukar det inte vara några problem att teckna en sådan. Det kan dock vara svårare att teckna olika tilläggsförsäkringar. Man kan också få en högre premie på sin trafikförsäkring om man har anmärkningar.

Inga kommentarer
by arvid