Robotteknik har snabbat på biltillverkningen.

Bilen är det fordon som har omformat dagens samhälle. Kanske är skillnaden störst mellan Europa och USA. Europas städer byggdes upp innan bilen hade uppfunnits. Det som enbart fanns var häst och vagn. I USA däremot så är flera städer uppbyggda kring tanken att man ska ta sig runt med bil. Det här har lett till enorma bilvägar och förorter som ligger inom bilavstånd till stadskärnan som i sin tur också är fokuserad på bilkörande. Ett exempel på det här är att det finns fler bilar än människor i Los Angeles (!), en stad som är känd för att vara uppbyggt kring bilkörande. Idag finns det över en miljard bilar över hela världen. Störst tillväxt sker i de länder som har en stark utveckling från att ha varit ett utvecklingsland: Indien, Kina, Asien och Afrika. Ungefär 165 000 bilar produceras varje dag över världen. Läs mer rolig fakta om bilar här nedanför.

Udda fakta om bilar

Vad många kanske inte vet är att det är numera olagligt att rattsurfa sen första februari 2018. Det är förstås något som alla egentligen borde ha vett att veta kan man tycka. Kör man på en landsväg där man sneglar ner i en mobil kan det räcka med någon sekund för att man ska missa kontrollen över sitt körande. Om man håller sig borta från att använda mobilen är risken för att råka ut för en trafikolycka en på 5000. Visste du att färgen svart är den mest olycksdrabbade färgen? Detta har att göra med att det är svårare att se en svart bil i mörkret men också för att svarta bilar har generellt högre hästkrafter än vad vita bilar har. Visste du att en svensk har rekordet för världens högsta fortkörningsbot? Han fick betala 7,5 miljoner kronor. Den första fortkörningsboten i Sverige gavs år 1900. Trots att Sverige ligger en bit bort från centrala Europa så är det ändå många som kör genom Europa. Exempelvis är det fler som kör till Spanien än till Österrike.

Den amerikanska presidentens bil

Visste du att en bil består av 30 000 olika delar? Totalt sett tar det ungefär 25 timmar att montera ihop allting. Snabbare montering kan man nog få via Svenskelitbygg.se i alla fall. En av de mest komplicerade bilarna i världen är förstås den amerikanska presidentens tjänstebil. Utsidan är gjord av titan, stål och aluminium för att stå emot attacker. Under bilen finns plåt starkt nog för att stå emot granater, landminor och bomber. Passagerardelen där presidenten sitter är förseglad så att ingen kemisk attack kan tränga in. Fönsterrutorna är 17 centimeter tjocka (!). Det finns två kanoner längst fram som kan spruta tårgas ifall bilen skulle attackeras av en folkmassa. I bilen finns en telefon som är direktlänkad till vicepresidenten. Bildörrarna är extremt tjocka och väger hundratals kilo styck. Däcken ska vara omöjliga att punktera; skulle det ändå ske kan man köra ändå med stålfälgarna. I bilen finns också alltid flera liter blod av samma typ som presidenten har.

Inga kommentarer
by arvid