För alla bilägare är en bilförsäkring ett måste, men frågan är hur man hittar den rätta försäkringen. Sedan ska den helst även vara den billigaste också. Vid en första anblick kan man tycka att det är rena rama djungeln inom marknaden för bilförsäkringar och det gäller att kunna sålla bland dem. Dels finns det åtskilliga försäkringsbolag och alla dessa har olika typer av erbjudanden, men dels får man framför allt inte glömma att läsa allt det finstilta.

Tänka på

Innan man väljer en försäkring för sin Hyundai eller vad man nu har för bilmärke, bör man ställa sig ett par frågor:

  • Vilka är ens behov?
  • Vilket skydd vill man ha om olyckan sker?

Det finns inte någon bilägare som vill betala överpris för sin bilförsäkring och det är därför viktigt att välja den rätta omfattningen för försäkringen. Ett exempel är att nya bilar oftast har en vagnskadegaranti och då behöver man bara halvförsäkra den. Men skulle man däremot äga en bil som är äldre, får man helt enkelt tänka på vad den egentligen är värd och då räcker det att man tecknar en trafikförsäkring.

Försäkringstyper

Det finns tre olika typer av bilförsäkringar som man kan teckna för sin bil och dessa är:

  • Trafikförsäkring
  • Helförsäkring
  • Halvförsäkring

Trafikförsäkring

En trafikförsäkring är lagstadgad och obligatorisk, vilket betyder att man som bilägare måste ha en trafikförsäkring på bilen, om den inte är avställd förstås. Om man inte försäkrar bilen kan det blir mycket dyrt, eftersom man för varje dag man inte haft en försäkring får betala 100 kronor. Det är en avgift som trafikförsäkringsföreningen får och den täcker kostnader om det är ett oförsäkrat, okänt eller utländskt fordon som ställer till det för en.

Trafikförsäkringen täcker personskador för både medpassagerare och förare, samt de som befinner sig utanför ens bil. Denna är perfekt för gamla bilar eller bilar som har gått många mil. Men försäkringen täcker inte rättsskydd eller bärgning om ens bil behöver transporteras bort från en olycka eller liknande.

Halvförsäkring

Om man tecknar en halvförsäkring täcker den vid en brand eller stöld, samt om det blir skador i motorn eller på glas. Dessutom ingår det rättsskydd och bilbärgning från en olycka. Det man bör tänka på är att skyddet mot maskinskada kan upphöra efter ett visst antal år eller mil.

Helförsäkring

När man tecknar en helförsäkring har man samma skydd som med en halvförsäkring plus att det ingår en vagnskadeersättning. Ersättningen för vagnskada ger skydd för bilar som har blivit skadade vid en olyckshändelse, trafikolycka eller skadegörelse. Perfekt för bilar som är nya och där vagnskadegarantin har slutat gälla.

Jämföra

För att hitta den perfekta bilförsäkringen så gäller det att man jämför försäkringarnas försäkringspremie, maskinskadeförsäkring, självrisk, maxbelopp för den utrustning som är extra och tilläggsförsäkringar. Då kommer det bli lättare att få en överblick i försäkringsdjungeln.

Inga kommentarer
by arvid