Som besökare här på sidan är du förmodligen en bilälskare. Det är lätt att förstå att människor älskar bilar för deras design och avancerade teknik. De flesta människor får dock nöja sig med att äga en eller kanske två bilar samtidigt. Under ett helt aktivt liv kanske man får äga 10-20 olika bilar. Behöver du just nu köpa en ny bil eller sälja din gamla kan du få hjälp med bilvärdering här. Det är dyrt att köpa bilar och de tar mycket plats. Men vad skulle du göra om du inte var begränsad av brist på pengar eller utrymme? Här presenteras några av världens största bilsamlare. De gemensamma nämnarna för dem, är att det rör sig om män med mycket pengar och en gammal pojkdröm de velat förverkliga.

  • Nick Mason. Trummisen i Pink Floyd äger ett 40-tal mycket speciella muskelbilar. Bland annat äger han en av de mycket sällsynta och superdyra 1962 Ferrari 250 GTO. I samlingen finns dessutom McLaren, Bugatti och Maserati representerade. Nick Masons samling deltar i olika biltävlingar och används för insamlingsändamål. Hans bilsamling är tyvärr inte öppen för allmänheten men håll koll efter bilevenemang i och kring London så kan du ha tur att få se några av pärlorna.
  • Jay Leno. Den populäre pratshow-värden, Jay Leno, äger en mycket stor samling unika fordon. Efter mer än 20 år som framgångsrik TV-personlighet har han lyckats samla på sig över 200 bilar. Bland annat innehåller samlingen helt unika veteranbilar från bilismens tidiga år. Han har även 22 ångdrivna bilar.
  • Jerry Seinfeld. Den gamle komikern och Porscheälskaren Jerry Seinfeld har inte världens största bilsamling, men han är konsekvent. Han samlar bara på unika Porschebilar och äger idag cirka 50 stycken. De huserar i ett specialbyggt garage i tre våningar under Manhattan nära Seinfelds bostad vid Central Park. Orkar han inte gå hem efter att han putsat på sina guldklimpar, rymmer hans garage även sovrum, badrum, kontor och kök.
  • Shejk Hamad Bin Hamdan Al Nahyan. Denne dollarmiljardär är en av världens rikaste människor. Han är en av medlemmarna i Abu Dhabis kungafamilj. Han kallas ibland för regnbågsshejken eftersom han äger 7 stycken Mercedes S-Class, en Mercedes i varje färg hos regnbågen. Han äger hundratals lyxbilar och extraordinära sportbilar. Han har låtit många bilar special-byggas åt sig av de främsta lyxbilstillverkarna i världen. En annan egenhet hos shejken är att han har specialbyggt ett pyramidformat garage åt sin samling.
  • Sultan Hassanal Bolkiah. Kung Carl XVI Gustavs gamle kompis, sultanen av Brunei, äger den största bilsamlingen i världen. Den innehåller fler än 2000 bilar, samtliga av lyxigare märken. Eller vad sägs om 209 BMW, 574 Mercedes, 452 Ferrari och 179 Jaguar. Samlingen innehåller även hundratals andra lyxbilar. Förmodligen körs inte sultanens bilar mycket eftersom de är så många, det tar några år innan han har hunnit ratta alla.
  • Ralph Lauren. Sist men inte minst, modekungen Ralph Lauren. Hans samling är ganska unik och förmodligen den värdefullaste av alla. En egenhet med hans samling är att nästan alla hans drömbilar är röda. Han äger cirka 70 stilfulla lyxbilar med betoning på Italien som Ferrari och Alfa Romeo.
Inga kommentarer
by arvid