Vinterdäck kan betyda flera olika saker idag. Det är viktigt att välja rätt typ av däck och att köpa dem av en kunnig handlare.

 

Ett friktionsdäck är ett däck som inte har några dubbar och är avsett för vinterväglag. Det är istället den speciella gummiblandningen och greppmönstret som ser till så att du kan köra säkert. Det gäller även när det är kallt och is eller lössnö på vägen. Konsumentorganisationen M (tidigare Motormännens Riksförbund) formulerar här vilka krav friktionsdäck måste uppfylla för att vara godkända. Den viktigaste punkten är att mönsterdjupet måste vara minst 3 mm (alltså nästan dubbelt så djupt som för sommardäck). Däcken måste också ha en märkning som visar att de är godkända för nordiska vintervägar.

 

Är friktionsdäck tillräckligt säkra?

 

Dubbdäck har länge varit det självklara valet här i Norden eftersom det ger maximalt grepp men på senare år har friktionsdäcken blivit bättre och de är idag ett rimligt val även om du ibland måste ta bilen trots att väglaget är tufft. Trafikverket har en bra och lättläst artikel om hur din körsäkerhet påverkas av valet av däck och andra åtgärder du kan vidta.Bil i vinterväder

 

Det är inte säkert att dubbdäck alltid är bäst på vintern. Många friktionsdäck ger minst lika god körprestanda under normala vägförhållanden. Däremot ska du inte köra med friktionsdäck på sommaren, trots att det inte är olagligt att göra det. Prestandan försämras och bränslekostnaderna skjuter i höjden. Om du vill ha samma däck året om ska du leta efter så kallade allvädersdäck.

 

Var noga med var du köper friktionsdäck

 

Du ska dock vara väldigt noga med ditt val av friktionsdäck och se till att köpa dem från en betrodd handlare som kan ge bra kundsupport och som har ett bra urval av friktionsdäck från pålitliga däckmärken. Då kan du få hjälp att hitta friktionsdäck som är minst lika säkra som dubbdäck. Dubbdäck är dock säkrare under de dagar då det råder extrem blixthalka eller är djup snö på vägen.

 

Tips till dig som går i tankar om att köpa nya friktionsdäck

 

  • Billiga friktionsdäck har den fördelen att du kan byta dem lite oftare, premiumdäck brukar dock ha bättre köregenskaper när de är nya. 
  • Sök friktionsdäck via regnr så ser du direkt vilka friktionsdäck butiken har inne och som passar just din bil. Det sparar du mycket tid på.
  • Står du i valet och kvalet mellan dubbdäck och friktionsdäck? Då är det bra att veta att dubbdäck river upp mer partiklar från vägen och är ett sämre val för miljön. På vissa hårt trafikerade vägar i stora städer får du inte ens köra med dubbdäck.
  • Se till så att du byter däcken på rätt sätt och inte begår några av de vanligaste misstagen vid däckbyte.
  • En sista fördel med friktionsdäck är att det inte är lika kritiskt att byta dem vid ett specifikt datum, vilket du måste göra om du kör med dubbdäck.

Inga kommentarer
by arvid